2 min read

Kaospiloter

 

KaosPilot er et genialt navn på en spennende utdannelse (3 årig utdannelse i Århus); de beskriver seg selv som en hybrid business og design skole (www.kaospilot.dk). Det handler mye om å navigere i usikkerhet.

I november (2018) skrev Harvard Business review en artikkel under tittelen “If Your Innovation Effort Isn’t Working, Look at Who’s on the Team”. Der trekker de frem denne utdannelsen og bruker KaosPilot som et navn på personer som man bør ha med i team som skal drive endring; “en person som på en kreativ måte, kan lede prosjekter gjennom usikkerhet”. Disse personene vil ofte, ifølge HBR, gjøre folk rundt seg urolige fordi de ofte utfordrer status quo.

Likevel skaper de suksess. Kanskje er ikke orden og harmoni det beste? Eller kanskje vi i større grad må få til harmoni i mer kaotiske omgivelser. Selvfølgelig vil det fortsatt være viktig å ha folk som er flinke til å ha kontroll og skape stabilitet i teamet, men disse må jobbe sammen med de som trives med usikkerhet. Og kanskje må ledere i større grad premiere evne til å manøvrere i usikkerhet og være opptatt av hvilke spørsmål trenger vi å stille enn om vi har alle svar.

Dette kan kanskje sammenlignes med å konvertere fra motorbåt til seilbåt. Med motorbåt er du vant til å kunne legge planer og vite når du kommer fram. Som seiler gjelder det i større grad å tilpasse seg vinden, vi kommer så langt som vi kommer og nyter turen mer enn å fokusere på målet. Vi ser at mange som går fra motor til seilbåt bruker tid på å få til dette mentale skiftet - vi vet ikke helt hvor vi skal, vi trives underveis.

Interessant nok vokser innsikten og oversikten etterhvert som vi beveger oss i usikkerheten. Som en god pilot, eller seiler, ser vi mulighetene som vokser fram. Dette gjør ofte at målet må justeres, og fokuset på en god prosess blir viktigere. Teamet må evne å lytte til innspill, sette pris på utfordreren og se hva denne disharmonien kan gi av muligheter.

Birger Sevaldson er professor i Systems Oriented Design og har lenge jobbet med å oppsøke kompleksitet, navigere i usikkerhet og se hva som vokser fram. Når vi spør ham “hvor lenge skal vi holde på med å utforske og undersøke?” svarer han “til du ikke har tid til mer”. Det betyr to ting: Vi må holde på å undersøke, stille spørsmål og undres, samtidig som vi, når tiden er moden, må ta noen beslutninger, peke ut en kurs og gjøre det som skal til for å lande prosjektet.

Dette er lett å forholde seg til som seiler - vi seiler og koser oss, nyter vinden, utsikten og selskapet. Vi seiler inn og ut av viker og fjorder, og når vi merker at det er på tide, tar vi en beslutning og seiler til en bukt eller havn i nærheten av der vi er. Vi ankrer opp og ser oss rundt. Jøss, her har vi aldri vært før, her var det fint! ​

De virkelig gode lederne vi møter, evner også å gjøre nettopp dette: Omfavne usikkerhet og se hva som vokser frem, samtidig som de hele tiden søker å forstå kompleksiteten i det farvannet de navigerer i, for så å ta beslutninger på riktig tidspunkt. Verken for tidlig eller for sent. Verken for lite eller for mye kontroll. Ikke minst er de gode på å få KaosPilotene og "kontrollfrikene" til å spille godt sammen - og til å skape synergi ut av disharmoni.

Helping

Helping

Det siste året har vi jobbet med en CEO som er opptatt av at han selv - og alle de andre lederne i selskapet leser bøker. Leser for å holde seg...

Read More
Tips til den nye CEO'en

Tips til den nye CEO'en

Tidligere denne uken var jeg i Stockholm hos en kunde. Da jeg skulle hjem, stod togene til Arlanda og taxikøene hadde allerede begynt å...

Read More
Leder-grupper og Orkestre

Leder-grupper og Orkestre

De fleste av oss har erfart dyktige ledere, og dårlige ledere. Som sanger har jeg også ved et par anledninger fått oppleve virkelig fremragende...

Read More